Slávnostné vztyčovanie vlajky Zelenej školy

16.10.2019 10:00

Jeseň je ročné obdobie, ktoré k nám prichádza vždy v rovnakom čase, ako švihnutím čarovného prútiku  a práve táto jeseň nám pripomína, že je to už desať rokov, čo úspešne realizujeme program Zelenej  školy. Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete, kde je zapojených cez 52 tisíc škôl zo všetkých kontinentov. Slávnostne sme zahájili 5. certifikačné obdobie Zelenej školy vztyčovaním vlajky. Prežívame opätovnú radosť zo získania medzinárodného  certifikátu z plnenia prioritnej témy energia.

Naše deti počas dvojročného obdobia získavali poznatky, že energia sa dá získať nielen zo slnka, ale i vetra a vody, učili sa ňou šetriť a hravou formou spoznávali obnoviteľné zdroje. Všetky tieto získané poznatky si overili v rôznych aktivitách pripravených pri oslave Medzinárodného dňa zeme pod názvom Zemeguľkov kolotoč – slniečkový deň. 

V dnešnej dobe nevieme narábať s energiou efektívne, tablety, mobily,  počítače a televízory sa stali vernými spoločníkmi už malých detí. Preto vyzývam nielen pani učiteľky, ale  hlavne rodičov, aby nezabúdali, že deti potrebujú hlavne prírodu, kontakt so stromami, rastlinami, kameňmi a zvieratami, aby si vypestovali citlivý a láskyplný vzťah k nej. Príroda nám ponúka veľké množstvo podnetov na spoločné hry a rozhovory. Pri nich pevne ukotvíme v deťoch zážitky z psychickej a emocionálnej harmónie s okolím. Zážitky z prírody, ktoré deti vnímajú všetkými zmyslami, sú pre ne poučné a neuveriteľne vzrušujúce. Treba si prírodu chytiť, ovoňať ju a ochutnať.  Tieto spoločné okamihy upevnia ľudské putá a zároveň roznietia v našich deťoch iskričku lásky k zemi, ktorú už nikto v ich živote neuhasí.

Vážime si Vašu prácu, každý jeden nápad a úsmev. Vážime si všetkých rodičov, deti, kolektív materskej školy, ale i partnerov a sponzorov školy, ktorí sú nám nápomocní pri realizácii programu Zelenej školy. Za to im patrí veľké ďakujem... 

Zelená škola je program ktorý spája deti, rodičov a okolitú komunitu, má jasné smerovanie. Prostredníctvom zážitkov  vedieme deti k ochrane prírody a k  realizácii rôznych environmentálnych aktivít.

V rámci 10 ročného obdobia sme splnili 5 prioritných tém a to Zeleň a ochrana prírody, Doprava a ovzdušie, Voda, Odpad a Energia. V nasledujúcom 2 certifikačnom období smi si na základe environmentálneho auditu zvolili veľmi aktuálnu a zaujímavú tému – potraviny. 

 

 
 
                
 
                    we.tl/t-o1zBIxGyeS
                
 

—————

Späť