Zemeguľkov kolotoč – Slniečkový deň

07.05.2019 10:00
Deň Slnka si pripomíname v materskej škole každoročne, ale ten rok sme ho oslávili vo veľkom štýle. Prezradím Vám ako?
Keď slniečko ráno vstalo, hovorí sa v detskej riekanke. No dnes sa mu akosi nechcelo. V Materskej škole na Hollého 3 v Hlohovci, sa na dvore chystali osláviť Zemeguľkov kolotoč - Slniečkový deň. Deti sa však dozvedeli, že slniečko zakliala zlá čarodejnica. Ak deti chcú ešte niekedy vidieť usmiate slnko, budú ho musieť vyslobodiť. Deti z tejto škôlky nikdy neváhajú. S chuťou sa aj dnes pustili do plnenia úloh, za ktoré dostali zlaté kľúčiky na vyslobodenie slnka. Rozišli sa do rôrnych krajín a spoločne plnili zadania.
V Zelenej krajine deti prezentovali už získané vedomosti o kvetoch, stromoch. Dokonca zdolávali prekážky ako v prírode. Kráľovná si deti uhostila čajom z byliniek a poukázala tak na čarovnú moc prírody.
V Znečistenej krajine deti našli smutný obraz. Všetko zanesené odpadom. Lúky a jazerá vzdychali pod ťarchou odpadkov.
Báseň Odpad triedim veľmi rád, s prírodou som kamarát.
Do nádoby modrej deti,každý jeden papier letí.
Do žltej zas celkom rád, hádžem každý jeden plast.
Zelená je milé deti, iba na sklenené črepy.
A na čo je červená, tá je na kov určená.
Separovať poďme všetci, veď z odpadu budú nové veci, poslúžila ako veľmi dobrá motivácia. Deti sa s chuťou pustili do práce. O chvíľu sa príroda rozjasnila a usmiala sýtymi farbami.
 
V zvieracej krajine deti hravo určovali druhy živočíchov podľa miesta kde žijú, nachádzali im domčeky  v  akých prebývajú a veselo si zajazdili na drevených koníkoch medzi prekážkami.
 
V Zdravej krajine deti spolu s Ovočníčkom pomenovali druhy ovocia, zeleniny, navarili spolu  zdravú polievočku podľa vopred pripraveného receptu a na záver si s Ovocníčkom zabehli aj beh zdravia.
 
Vodná krajina
Bola jedna kvapka malá,
Čo sa rada zabávala.
Spadla na zem do potôčka,
Pretrela si obe očká.
Hneď sa potom vyparila,
na obláčik premenila.
A tak sa tá kvapka malá,
dookola zabávala.
Takouto básničkou deti vo Vodnej krajine sprevádzala  Kvapka. Pútavo opísala deťom kolobeh vody, vysvetlila dôležitosť vody pre človeka a prírodu. Deti vyčistili jazero a Kvapka mohla veselo putovať krajinou.
 
V Dopravnej krajine preukazovali šikovnosť z dopravnej výchovy, prezentovali zdatnosť v jazdení na kolobežkách. Nezľakli sa ani hádaniek o dopravných prostriedkoch, ani kvízu Čo patrí na bicykel.
 
V krajine Energia deti prakticky spoznávali druhy energií, dokonca jej účinky a silu. Na záver roztočili farebné koleso a rozsvietili lampu. Spoznali silu, úžitok, ale aj škodlivosť živlov – vetra, vody, slnka.
Ani nič iné sme nečakali. Deti získali zlaté kľúčiky a spoločne oslobodili Slniečko, odkryli slnečné hodiny, ktoré nám budú tento deň pripomínať. A čo na záver? Veselý tanec v slnečných okuliaroch umocnil skvelú náladu a privolal aj slniečko na oblohu. Už iba treba dúfať, že všetko čo sa deti naučili, raz uplatnia v živote a my by sme im už konečne mali ukázať, že aj my vieme ako sa správať k prírode a k s sebe samým.
A Slniečkový deň  sa nám podarilo pre deti pripraviť a zrealizovať vďaka finančnej podpore Nadačného fondu Bekaert  pomáha v Nadácii pontis. 
 

zverejnenie: skolskyservis.teraz.sk/materske-skoly/zemegulkov-kolotoc-slnieckovy-de/49298-clanok.html

 

—————

Späť